Hoppa till innehåll
Hem » Nyhetsarkiv » Frågor om värmen

Frågor om värmen

När sätts värmen på egentligen?

Värmen sätts på med automatik när det blir kallt utomhus. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen. På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är tillräckligt varmt i rummet stängs vattenflödet i elementet av. Efter ett tag svalnar elementet till samma temperatur som i rummet. Det är därför man ibland kan känna att elementen är kalla fast det är minusgrader ute. Om det blir kallare i rummet igen ser termostaten till att elementen värms upp på nytt.

Under hösten kan det uppfattas som kallt inomhus och man undrar varför värmen inte går igång. Men lugn, värmen kommer så snart inomhustemperaturen börjar gå ner mot 21 grader. Under sommaren har det i de flesta fall varit betydligt varmare inne och man har vant sig vid den högre temperaturen. Dessutom är det ofta lite fuktigt på hösten och det gör att man upplever det som kallare.

Har du rätt temperatur i Din lägenhet?

Senäte eftersträvar att inomhustemperaturen i Din lägenhet under uppvärmningssäsongen ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta innebär att det ska vara minst 20 grader. Vårt mål är att ligga runt 21 grader. Av miljöskäl vill vi inte att temperaturen ska överstiga 21 grader.

Om Du upplever att det är kallt kan Du börja med att mäta temperaturen hemma hos Dig. Du mäter en meter från yttervägg och på en meters höjd från golvet. Om det är under 20 grader kan Du kontrollera följande:

  • Har Du ställt några möbler framför elementen?
  • Har Du hängt gardiner för termostaten, som då känner av en högre temperatur och slår av värmen för tidigt?
  • Är elementet varmare nedtill och kallare upptill?  Då kan det behöva luftas, gör då en felanmälan.
  • Är däremot elementet kallt nedtill och varmt upptill så är allt i sin ordning.

Vid väderomslag kan det vara bra att ha lite tålamod då det kan ta lite tid för värmesystemet att komma igång. 

Drar det kallt från fönstren?

De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag. Det innebär att frisk luft kommer in genom fönstren (ventil eller springa i överkant av fönstret).  Det kan vara frestande att sätta igen ventiler eller täta fönstret när det är kallt ute. Gör inte det! En ventil behöver stå minst några millimeter öppen och fönster behöver släppa in luft även på vintern. Om du tätar ventiler/fönster kommer ventilationssystemet att sättas ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i lägenheten.

Website made with ♡ by Dotter & Döse