Hoppa till innehåll

Senäte firar 90 år – Från smörgåstårta till stadsförnyelse.

I mitten av 80-talet blev Köping utsedd till Sveriges tråkigaste stad. Stadens invånare var förkrossade, men en säregen mångsysslare vid namn Hasse P bestämde sig för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna”. Hans plan? Att baka världens längsta smörgåstårta och sätta Köping på kartan i Guinness Rekordbok!

Denna galna idé blev en stor händelse förevigad i filmen ”Tårtgeneralen” med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Filminspelningen ägde rum på det ikoniska Konditori Bivur i Köping, ett ställe som idag ägs och drivs av sönerna till de ursprungliga tårtmästarna och som fortfarande huserar i Senätes fastighet.

Entré i Köping

År 1979 tog en annan historia sin början när Senäte förvärvade sina första fastigheter i Köping. Med totalt 233 lägenheter som var i stort behov av kärlek och omsorg, satte Senäte igång ett omfattande renoveringsprojekt mellan 1983 och 1985. Peter Ramzell anställdes som platschef och blev tillsammans med Mats Lindblom ansiktet utåt för Senäte i Köping. Deras arbete var starten på en lång väg mot att förvandla stadens bostadsmarknad till det bättre.

En ny era börjar

År 2012 tog Senäte ett nytt steg med förvärvet Västeråsvägen 15, en fastighet med 74 lägenheter och en butik under avveckling. Butiken förvandlades till fyra nya, fräscha lägenheter och alla befintliga lägenheter fick nyrenoverade badrum och kök. Detta projekt markerade början på en ny era av modernisering och förbättring av Senätes fastigheter i Köping.

Den stora expansionen

I slutet av 2013 slog Senäte verkligen på stort när man köpte in Liwi Fastigheter, det största privatägda fastighetsbeståndet i Köping. Med detta förvärv lades 13 fastigheter med 372 lägenheter och 13 lokaler till det redan imponerade innehavet. Dessutom välkomnades tre nya medarbetare till Senäte-familjen, varav två arbetar kvar! Efter 45 år i Köping är Senäte nu den största privata fastighetsägaren i staden med totalt 615 bostäder och 13 lokaler. Med ett engagerat team på sju personer, inklusive platschefen Torbjörn Lundqvist, fortsätter Senäte att förbättra och förvalta sina fastigheter. Kristoffer ”Kängan” Engvall, Torbjörn Larsson, Caroline Moström, Michael Felldin, Anders Kåberg och Richard Björklund utgör resten av det dynamiska teamet som driver verksamheten framåt.

En smak historia

Och du… om du någonsin besöker Köping, glöm inte att titta förbi Konditori Bivur för en smak av stadens historia och en bit smörgåstårta.

Glad 90-åring

Vi har haft glädjen att gratulera en av våra fantastiska hyresgäster Karin Hermansson, som fyllt 90 år!

Karins födelsedag var speciell för oss eftersom vi också firar 90 år i år. Vilken fantastisk tid vi har haft tillsammans med våra hyresgäster i alla åldrar! Karin är en av våra hyresgäster i Falköping och vi är så glada över att få fira denna milstolpe med henne. Gratulationer och varma hälsningar från alla på Senäte och särskilt från Camilla Gunnarsson som överlämnar blomman.

Detta är det sjätte kapitlet i resan som skapade Senäte. Det är en 90 år lång berättelse om mod, samarbete, med-, mot- och framgång som vi vill dela med dig under vårt jubileumsår 2024.

Website made with ♡ by Dotter & Döse