Hoppa till innehåll

Med gummistövlar som löneförmån på Senäte!

I en värld där fastighetsbolag ofta förknippas med strama kostymer finns det en liten men fascinerade historia, där ett par gummistövlar står i centrum. Vi tänker såklart på ”tjänstestövlarna” och deras hemvist, Senäte Gård.

Vilken lycka det var när Senätes grundare äntligen fick sonen Nils. De hade längtat länge och Ester Danielson hade hunnit passera fyrtioårsstrecket, vilket var en väldigt hög ålder för en förstföderska på 1930-talet.

En första anställd

Sonen Nils kom senare att bli en betydelsefull person för Senäte och redan som 21-åring fick han axla rollen som ansvarig för familjens jordbruk, vilket var huvudsysselsättningen när pappa Erik gick bort. Tillsammans med Ester köpte Nils in fler fastigheter under 50-60-talet och förvandlade huvudsysslan på Senäte Gård till en blomstrande fastighetsverksamhet. Nils hade även sedan en tid tillbaka bosatt sig på gården med sin fru Birgitta som skötte bokföringen. Dessutom hade de en anställd, den mångsidiga Dagmar, som jonglerade mellan sekreterarsysslor och allmän assistans mitt emot Nils vid det stora skrivbordet.

Nils Danielson som ung.

Kontor i tvättstugan

Med Nils vid taktpinnen växte verksamheten och behovet av mer personal var uppenbar. Först trädde Ingemar in i bilden redo att ta sig an uppgifter som lönehantering och uthyrning. Hans arbetsplats? Jo, den blev i tvättstugan – ett symboliskt steg mot expansion kanske? Men tillväxten var inte slut där, utan snart behövde hela kontoret flyttas ut i lillstugan. När Christina anställdes 1982, blev hennes arbetsplats bredvid en gammal järnspis i köket.

Det lilla röda huset med vita knutar växte gradvis för att rymma den växande personalstyrkan. En utbyggnad här, en ombyggnad där och snart var Senäte inte bara en gård, utan en blomstrande och lantlig arbetsplats.

Senäte Gård

På Senäte fanns förutom arbetstillfällen även gemenskap och traditioner, som att fika utomhus om sommaren, med telefonsladden utdragen genom fönstret. Ja, detta var innan trådlös kommunikation gjort entré i våra liv! En person som flitigt deltog i fikastunden var gårdens rättare Lennart. Han kunde annars komma inspringandes till kontoret och ropa att alla var tvungna att hjälpa honom när fåren hade rymt ut eller om de behövde flyttas mellan åkrarna. Då släppte övrig personal allt och skyndade ut, redo för markarbete, oavsett väder eller vind. Det var ett kladdigt jobb där skorna tog stryk vilket fick Nils att inse vikten av bra arbetsskor.

Och så kom det sig att han erbjöd sina anställda tjänstestövlar som blev en del av Senätes kultur.

Gemenskap som lever kvar 

Med tiden växte Senäte ännu mer och 2008 flyttades kontoret till dagens huvudkontor i det vackra Bellonahuset i Lidköping. Idag lever andan av gemenskap och praktiskt tänkande fortfarande kvar, även om just tjänstestövlarna har ställts på hyllan! 

Detta är det tredje kapitlet i resan som skapade fastighetsbolaget Senäte. Det är en 90 år lång berättelse om mod, samarbete, med-, mot- och framgång som vi vill dela med dig under vårt jubileumsår 2024. 

Vinn ditt eget par gummistövlar

Nu har du chansen att vinna ett par egna gummistövlar från Senäte. Det enda du behöver göra för att delta i tävlingen är att svara på vad Senätes två grundare hette samt skriva en kort motivering till varför just du ska vinna stövlarna.

Skicka in ditt svar innan den 15 april till senate@senate.se eller posta till Senäte, Nya Stadens Torg 6, 531 30 Lidköping.

Vinnaren presenteras i våra sociala medier den 19 april.

Stort lycka till!

Website made with ♡ by Dotter & Döse