Hoppa till innehåll

Senäte firar 90 år – så började äventyret! 

Vi har något speciellt att berätta för dig… för 90 år sedan inleddes en spännande resa som var startskottet till hela vårt fastighetsbolag! 

Berättelsen om Senäte startar i början av 1930-talet där en grupp hängivna byggarbetare i Göteborg gick ihop och köpte en tomt idylliskt belägen på Majorna. 

Hyresstrejken 

Tillsammans arbetade de entusiastiskt och målinriktat för att uppföra en hyresfastighet med 13 charmiga lägenheter. Trots att de stod inför ekonomiska utmaningar under hela byggprocessen, gav de aldrig upp. Men när det äntligen var dags att hyra ut bostäderna skuggade en oväntad hyresstrejk deras gemensamma dröm. Där stod de, med sina investeringar och allt sitt arbete, utan några inkomster i sikte. 

Huset på Majorna

Eriks råd 

Räddningen kom från en bekant till en av arbetarna – nämligen Erik Danielson från den pittoreska gården Senäte i Lidköping. Han var känd som en vis och erfaren man och när byggarbetarna tog mod till sig och sökte hans råd om hur de skulle hantera den tuffa situation de hamnat i föreslog Erik helt sonika, och till deras stora överraskning, att han skulle köpa hela fastigheten själv! Gruppen var självklart både positiva och tacksamma till idén och så kom det sig att Erik och hans hustru Ester år 1934 blev stolta ägare av Senätes första hyresfastighet vid hörnet av Godhemsgatan och Såggatan på Majorna. 

Erik och Ester Danielson

Vi firar hela året 

Sedan den dagen har Senäte utvecklats till ett omtyckt fastighetsbolag och är idag stolta ägare och förvaltare av inte mindre än 2 300 bostäder och 120 kommersiella lokaler, spridda över städer som Lidköping, Köping, Falköping, Skara, Degerfors och Gävle. Detta vill vi fira genom att skapa fantastiska minnen i ett 90-årsjubileum som kommer att pågå under hela året. 

Majorna, Göteborg

Ni är hedersgäster! 

Hedersgäster är de människor som är hjärtat i vår verksamhet nämligen våra hyresgäster! På olika sätt och på skilda orter kommer vi att bjuda på underhållande event och tillfällen för gemenskap. 

Detta är det första kapitlet i resan som skapade fastighetsbolaget Senäte. Det är en 90 år lång berättelse om mod, samarbete, med-, mot- och framgång som vi vill dela med dig under vårt jubileumsår 2024. 

 Foto: Bjarnefeldt Photography

Startskott för firandet i Köping 

Startskottet i vår stora jubileumsfest var det spännande basketmötet mellan Köping Stars och Uppsala Basket där vi reserverade 90 biljetter. 

Med dessa bjöd vi in våra hyresgäster som jubileumsgäster till matchen den 15 januari. Köping Stars spelar i högsta basketligan och är en av våra fantastiska hyresgäster i Köping. 

Website made with ♡ by Dotter & Döse