Hoppa till innehåll

Senäte firar 90 år – säg hej till gudfadern! 

För 90 år sedan inleddes en anmärkningsvärd resa som skulle komma att prägla både en familj och ett företag. Möt Senätes grundare Erik Danielson – en man som verkligen vågade drämma stort. 

I hjärtat av det pittoreska Lidköping, på den idylliska gården Senäte, tog Erik Danielson 1934 ett djärvt steg för att forma först sin egen och senare en hel släkts framtid.

Gården Senäte 

Erik Danielsons passion för jordbruket hade tidigare lett honom från sin födelseort Vännas i Västerbotten till rollen som disponent på Brattefors gård belägen på det vackra platåberget Kinnekulle strax utanför Lidköping.

Med inköpet av gården Senäte på 1930-talet inleddes en resa som skulle överträffa alla förväntningar. Det var kanske inte så konstigt i sig, då Erik var en man med många järn i elden.

Stora stenbrottet på Kinnekulle

Visionären 

Förutom att förvalta sin gård Senäte drev Erik företaget AB Kinnekulle Kalk och var samtidigt järnvägsdirektör för en av kalkjärnvägarna på Kinnekulle. Därutöver fortsatte han som inspektör och disponent på Brattefors ända fram till 1940. Med den informationen kan man lugnt förmoda att Erik inte praktiserade en fyrtio timmars arbetsvecka!

Arbete i kalkbrottet

Generationer 

När Erik och hans fru Ester övervägde att köpa sin allra första hyresfastighet på Majorna i Göteborg mitt under en pågående hyresstrejk kunde de förmodligen inte ana hur beslutet skulle påverka kommande generationer. Men deras mod skulle visa sig vara startskottet för någonting alldeles extra. Kanske såg de det som ett tillfälle att utveckla sin egen framtid på Senäte gård men genom att anta den möjligheten växte drömmen till dagens levande och pulserande fastighetsverksamhet som fortfarande styrs av familjen Danielson om än i tredje och fjärde generation. Idag är vi stolta ägare och förvaltare av inte mindre än 2300 bostäder och 120 kommersiella lokaler.

Erik och Ester Danielson

Resan från bondgården 

Eriks djärva resa från att drömma om en egen till att skapa ett omtyckt fastighetsbolag som verkar i städer som Köping, Lidköping, Falköping, Skara, Degerfors och Gävle är inget mindre än extraordinär. 

Detta är det andra kapitlet i resan som skapade fastighetsbolaget Senäte. Det är en 90 år lång berättelse om mod, samarbete, med-, mot- och framgång som vi vill dela med dig under vårt jubileumsår 2024. 

LIDKÖPINGS ISHALL KL 13.00 OCH 16.00

Vi bjuder dig på inträdet! 

Välkommen till en resa genom tiden i Lidköpings Konståkningsklubbs magiska isshow. Vi bjuder 90 av våra hyresgäster på inträdet, först till kvarn gäller så anmäl ditt intresse redan idag på tel. 0510-860 80. 

Lidköpings Konståkningsklubb är en av alla föreningar som vi stöttar ekonomiskt i sitt värdefulla arbete med barn och ungdomar. 

Website made with ♡ by Dotter & Döse