Hoppa till innehåll
Hem » Nyhetsarkiv » Tips för svalare inomhustemperatur

Tips för svalare inomhustemperatur

På sommaren kan det vara väldigt varmt och många har det jobbigt i värmen, framförallt när man ska sova.  Här följer lite tips på vad du kan göra för lite svalare inomhustemperatur: 

– Försök att stänga ute solen genom att dra för gardinerna under dagen om det är möjligt. Stäng alla fönster så snart solen tittar fram och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Öppna fönstren när det är tillräckligt svalt ute. 

– Solisolerade gardiner ger bra skydd mot solens värme. Du kan också hänga ljusa lakan för fönstren om du saknar persienner eller om de inte räcker till. 
Sov med öppet fönster om det är möjligt. Välj de fönster som är strategiskt bäst placerade så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Det hjälper också att hålla innerdörrar öppna under dagen, även garderobsdörrar och köksluckor, det gör nämligen att dagsvärmen inte lagras på samma sätt och att det går snabbare att få det svalt på kvällen. 

– Korsdrag tidigt på morgonen kan fungera bra beroende på vilket läge dina fönster är på fastigheten. Se till att stänga ute solen på södersidan och öppna sedan två fönster i var ände av bostaden. En liten glipa räcker. Du kan även prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom att fönstret att kylas ner. 

– Införskaffa en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Lämna inte en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare. 

– Stäng av alla värmekällor i bostaden. Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät gärna något kallt istället. Använd mikrovågsugnen för att äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge. 

– Undvik all form av varmt vatten och ånga. Vänta med att tvätta och laga mat tills det mörknar. 

– Ta gärna en kall dusch innan du ska sova. 

Website made with ♡ by Dotter & Döse